Sosyal medyada A4 kağıdıyla zayıflık yarışı
Soayal medyada zayıflık yarışı

Sosyal medyada gençler, son dönemde A4 kağıdıyla bel inceliği ölçüp zayıflık yarışına girdi. Uzmanlar, bu durumun yeme bozukluklarına yol açabileceğini ifade etti.

Gençler arasında yeni bir güzellik standardı olarak kabul gören A4 kağıdı testi, sosyal medyada yaygınlaştı. Gençlerin son dönemde A4 kağıdıyla bel inceliği ölçüp paylaşarak gündeme getirdiği zayıflık yarışı sosyal medyada etkisini arttırdı. Özellikle sosyal medyanın gençlerin hayatında büyük bir yere sahip olduğunu anlatan İzmir Şehir Hastanesi Çocuk Ergen ve Ruh Sağlığı Hastalıkları Çocuk Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Gonca Özyurt, sosyal medyayla dünyayı keşfettiklerine vurgu yaptı.

“ÖZGÜVENSİZLİK” Bu sayede kendilerini ifade etme alanı bulduklarını söyleyen Dr. Özyurt, “Sosyal medyanın idealize edilmiş içerikleri ve beden algısıyla ilgili böyle mükemmellik standartlarının dayatılması, beden algısıyla ilgili zayıflığın çok ön plana çıkarılması gençlerin kendini yetersiz ve özgüvensiz hissetmesine ayrıca kendilerini kusurlu görmesine sebep olabilir.” dedi. Özyurt, bu durumların gençlerde bedenleriyle ilgili uğraşıların artmasına, kusurlu gördükleri için o kusurların düzeltilme çabasına, zayıflama isteğine ve yemeğin kısıtlanmasına kadar gidebilecek birçok şeye sebep olabileceğine dikkat çekerek “Bu bağlamda tabii ki bu algının oluşması genç üzerinde psikiyatrik sorunlara da kapıyı açabilir. Özellikle yeme bozukluğu görülebilir. Yeme bozukluğu sık karşımıza gelen bir durum.” diye konuştu.

“KENDİLERİNİ SÜREKLİ KUSURLU GÖRÜP YEME BOZUKLUKLARI YAŞIYORLAR” Kız ergenlerde zayıflık konusunun güzellik algısı olarak ortaya çıkabileceğini söyleyen Doç. Dr. Özyurt, “Erkek ergenlerde de daha çok kaslı yapı ya da daha fit görünüm şeklinde karşımıza çıkabilir. Ve bu beden algısına ulaşmakla ilgili kendilerini yetersiz hissetmeleri, depresyon gibi kaygı bozukluğu yaşamalarına, kendilerini sürekli kusurlu görüp yeme bozukluklarına sebep olabilir.” ifadelerini kullandı. Yeme bozukluğu sorunlarının ergenliğe girilmesi ile birlikte giderek artabildiğini vurgulayan Doç. Dr. Özyurt, “Ergenlerin kendi beden algılarıyla ilgili sosyal medyayı da çok kullanmaları ile birlikte imajlarının sürekli zayıflık üzerine konuşulması 12 yaşla birlikte çok sıklaşıyor. 12-18 yaş arası ergenlik döneminde de bu durum devam ediyor. Ama genç erişkinlik döneminde ve erişkinlerin arasında da bu belirti görülebiliyor.” dedi.