Ispanak yemenin zararı varmış: Vücuda faydalarıyla biliniyordu
Ispanak yemenin zararı varmış: Vücuda faydalarıyla biliniyordu

Ispanak zengin besin değeriyle en sağlıklı gıdalar arasında yer alır. Yüksek oksalat seviyeleri böbrek taşlarına ve mineral emiliminin azalmasına neden olabilir. Ancak ıspanak tüketiminde ölçülü olmak önemlidir. Çünkü aşırı ıspanak tüketimi sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.

Ispanak, yüksek vitamin, mineral ve antioksidan içeriği nedeniyle çok sayıda sağlık yararı sunan besin açısından zengin bir besindir. Bağışıklık fonksiyonunu destekleyebilir, göz sağlığını iyileştirebilir, kan basıncını düşürebilir ve kalp hastalığı ve kansere karşı koruyabilir. Aslında ıspanak, çeşitli çalışmalara göre demir, kalsiyum ve A ve K vitaminleri gibi temel besinlerle dolu bir süper gıda olarak bilinir. Ancak aşırı tüketimi birkaç gözden kaçan yan etkiye yol açabilir.
Ispanak, kalsiyum oksalat kristalleri oluşturmak için kalsiyumla bağlanabilen bileşikler olan yüksek seviyelerde oksalat içerir. Bu kristaller böbreklerde birikerek böbrek taşı oluşumuna yol açabilir. Çalışmalara göre, çok fazla ıspanak tüketmek böbrek taşı, özellikle kalsiyum oksalat taşı riskini artırabilir. Böbrek taşı geçmişi olan veya buna yatkın olan kişiler ıspanak ve diğer yüksek oksalatlı yiyeceklerin alımını sınırlamalıdır.
K vitamini açısından zengin olan ıspanak, kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol oynar. Ancak, varfarin gibi kan inceltici ilaçlar kullanan kişilerde, K vitamini açısından zengin yiyeceklerin aşırı tüketimi ilacın etkinliğini etkileyebilir. Bu etkileşim, kan pıhtısı riskini artırabilir.Bu tür ilaçlar kullanan kişiler, önemli diyet değişiklikleri yapmadan önce düzenli bir K vitamini alımı sağlamalı ve sağlık uzmanlarına danışmalıdır.
Ispanaktaki oksalatlar ayrıca kalsiyum, demir ve magnezyum gibi temel minerallere bağlanarak vücuttaki emilimlerini azaltabilir. Zamanla, bu, özellikle birincil besin kaynağı olarak ıspanağa çok güvenen kişilerde eksikliklere yol açabilir. Ispanağı pişirmek, oksalat içeriğini azaltmaya yardımcı olarak bu mineralleri daha biyoyararlanabilir hale getirebilir.SİNDİRİM RAHATSIZLIĞIIspanak, genellikle sindirim için faydalı olan lif açısından zengindir. Ancak, büyük miktarlarda tüketilmesi şişkinlik, gaz ve kramp gibi gastrointestinal sorunlara yol açabilir, özellikle hassas sindirim sistemlerine sahip kişilerde veya irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi rahatsızlıkları olan kişilerde.
Nadir de olsa, bazı kişiler ıspanağa karşı alerjik reaksiyonlar yaşayabilir. Semptomlar kaşıntı, şişme, kurdeşen veya ciddi vakalarda nefes alma zorluğu olabilir. Ispanağa veya pancar veya pazı gibi ilgili bitkilere karşı bilinen alerjisi olan kişiler tüketiminden kaçınmalıdır.TİROİD FONKSİYONLARINDA BOZUKLUKIspanak, iyot alımını engelleyerek tiroid fonksiyonuna müdahale edebilen maddeler olan guatrojenler içerir. Büyük miktarlarda guatrojenler tiroid hormonu üretimini engelleyebilir ve potansiyel olarak tiroid rahatsızlığı olan kişileri etkileyebilir. Ispanağı pişirmek guatrojenik özelliklerini azaltabilir, ancak tiroid sorunları olanlar yine de alımlarını izlemelidir.
Ispanak hem olmayan demirin bir kaynağı olsa da, oksalatların varlığı emilimini engelleyebilir. Demir emilimini artırmak için ıspanağı turunçgiller veya dolmalık biber gibi C vitamini açısından zengin yiyeceklerle tüketmeniz önerilir. Demir için yalnızca ıspanağa güvenmek, özellikle demir ihtiyacı artan kişiler için yeterli olmayabilir.HİSTAMİN İNTOLERANSI BELİRTİLERİ Ispanak histamin salgılayan bir yiyecek olarak kabul edilir, yani vücutta histamin salınımını tetikleyebilir. Histamin intoleransı olan kişilerde bu, baş ağrısı, cilt döküntüleri, burun tıkanıklığı veya sindirim sorunları gibi belirtilere yol açabilir. Histamin intoleransı olanlar ıspanak ve diğer histamin salgılayan yiyeceklerin tüketiminden kaçınmalı veya bunları sınırlamalıdır.
Ispanak çok sayıda sağlık yararı sunsa da, onu ölçülü tüketmek çok önemlidir. Olası yan etkilerinin farkında olmak, bilinçli diyet seçimleri yapmanıza ve optimum sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir. Belirli sağlık sorunlarınız veya rahatsızlıklarınız varsa, diyetinizde önemli değişiklikler yapmadan önce bir sağlık uzmanına danışın.Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir. Makalenin içeriğinden yola çıkarak okurun kendi başına koyduğu teşhislerden ntv.com.tr sorumlu değildir.