Enginar bıçakçılarında hasat yoğunluğu: ”Alışkanlık ve el becerisi gerekiyor”


Bursa’nın coğrafi işaret tescilli kaliteli enginarının yetiştiği Hasanağa Mahallesi’nde hasat sürerken, kesilip soyulması için ihtiyaç duyulan bıçakların bilendiği bıçakçılarda yoğunluk yaşanıyor.

Bu yıl sadece Hasanağa’da 500 bin olmak üzere diğer üretimin yapıldığı yerler de eklendiğinde Bursa’da yüzbinlerce enginar kesilip, işlenecek. Genellikle üreticiler kendileri kesip, soyup paketledikleri için en önemli malzemeleri olan bıçaklarını özel yerlerde biletiyor. Kapalı Çarşı’daki bıçakçılarda bugünlerde Kurban Bayramı ve enginar hasatı dolayısıyla oldukça yoğun anlar yaşıyor.

Genellikle enginarı nasıl soyduklarının merak edildiğine dikkati çeken Ergen, “Öncelikle bir alışkanlık ve el becerisi gerekiyor ancak asıl önemli olan bıçaklar. Hem çok keskin olacak hem de enginar soymak için tasarlanacak. O yüzden özel yerde bileyletiyoruz. Hasat döneminde mahalledeki herkes bıçağını biletmek için Kapalı Çarşı’ya gider” dedi.
Enginarı elma soyar gibi soyduklarını anlatan Ergen, “El becerisi de lazım. Kararmadan hızlı şekilde soyulup limonlu suya atılması gerekiyor. Vakuma girmeden önce suyundan arındırıyoruz ve vakumluyoruz. Bugünlerde hemen her evde enginar telaşı yaşanır mahallemizde. Hasatı, soyulması, işlenmesi, vakumlanması derken tüm günümüzü alıyor. Yüzbinlerce enginar düşünün. Hepsinin tek tek işlenmesi kolay olmuyor. Siparişler de gelmeye devam ediyor. Hepsine yanıt vermeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Akçora, bir yandan kurban bıçaklarını bilerken diğer yandan enginar hasatı dolayısıyla hareketlilik oluştuğuna dikkati çekerek, “Enginar bıçakları özeldir. Özel bilenir. 4 aşamadan geçirilir. En son kılağı alındıktan sonra kullanıma hazır hale gelir. Hasat hızlanınca enginar üreticileri soluğu bizde alıyor. Biz de bu dönemde yaşanan yoğunlukta talebi karşılamaya çalışıyoruz” dedi.
